Nainen Suomessa - runoja ja musiikkia

Share |
20.02.2017

NAINEN SUOMESSA – TUOKIOKUVIA ENNEN JA NYT

KVINNAN I FINLAND – ÖGONBLICKSBILDER FRÅN FÖRR OCH NU

Tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaohjelmaa, jonka keskeinen teema on ”yhdessä”. Niinpä syntyi idea yhdistää Vaasan Taiteilijaseuran, Vaasan Kamarimuusikoiden Runonkulkijoiden sekä runoja kirjoittavien vaasalaisten voimat ja luoda yhdessä poikkitaiteellinen tapahtuma.

Teemaksi valikoitui kuvata naisen elämää ja tunteita 100-vuoden ajalta, koska Suomen historiaa vahvasti leimaava sota on omiaan muokkaamaan menneisyytemme kuvaukset miesvaltaisiksi.

Runonkulkijoille; Tytti Hyttilä-Huhta, Arja Koukku, Hertta Mauriala, Airi Ropponen-Lindroos,naisaihe oli vanha tuttu ja he lähtivät innolla mukaan. Aihe inspiroi myös luovaa kirjoittamista opiskelevaa Sara Kuokkasta, jolta syntyi projektiin tuore runokokoelma ”Naisen aika”, jonka hän myös itse esittää. Runojen lomaan on sommiteltu tekstien aikakausiin ja tunnelmiin sopivia suomalaisia säveliä vanhemmilta sekä uudemmilta säveltäjiltä.

Musiikkiesityksissä kuullaan Vaasan Kamarimuusikoiden jäseniä eri kokoonpanoissa.

Kuvataide on mukana näyttelyn muodossa, mukaan on kutsuttu taiteilijat Tiina Lehtimäki, Tuija Arina-Sundelin, Paula Blåfield, Cata Ahlbäck, Ulla Vapola, Mirva Vittaniemi sekä Alli Alho.Vaasan Taiteilijaseuran naisjäsenet asettavat näytteille töitä monipuolisilla tekniikoilla, mukana on valokuvia, piirustuksia, maalauksia, grafiikkaa sekä veistoksia.

Näyttelyn ja esitysten paikkana on Black Wall Gallery kulttuurikasarmi 13:ssa, osoite Korsholmanpuistkko 6.Näyttely on avoinna 26.2.-26.3.2017, joka päivä ma-pe klo 13-18 ja la-su 12-15.

Runo-ja musiikkiesityksiä on kaksi, ensimmäinen kooste on nimeltään ”Kaipuuni iloinen käki”,valikoima suomalaisten ja suomenruotsalaisten naisten kirjoittamaa runoutta, teemoina naisen tunnot, ihmissuhteet, perhe, sota ja pakolaisuus. Matka kulkee Edith Södergranista Satu Hassiin, Eila Kivikk´ahosta Eira Stenbergiin, Aale Tynnistä Eeva Kilpeen ja Juuli Niemeen, esittäjinä Runonkulkijat. Musiikkina kuullaan mm. Melartinia, Sibeliusta ja Kuulaa, esittäjinä Trio Coloroso (Sanna Mikkola-Blomberg, viulu, Johanna Toppinen, sello ja Sirpa Seppelin, piano) sekä duo Satu Hiisvirta, huilu ja Veikko Siponkoski, kitara.Esitys on 12.3.2017 klo 16.00.

Toinen esitys, josta ensimmäisen puoliajan otsikkona on ”Merta vasten” esittelee vaasalaisia naisrunoilijoita. Runonkulkijoiden valikoimassa on uudempia tekstejä, joissa monissa liikutaan kirjoittajien kotiseudulla. Näkökulma laajentuu omasta kodista elämän suuriin kysymyksiin.Musiikkia kuullaan seuraavilta säveltäjiltä: Tauno Pylkkänen, Ferruccio Busoni, Petri Judin sekä Esa-Pekka Salonen esittävät Petri Judin, klarinetti ja Sirpa Seppelin, piano.Toisella puoliajalla kuullaan Sara Kuokkasen kokoelma ”Naisen aika”, joka pohtii, mistä naisena tulen, kuka olen, mitä kohti matkalla tässä ajassa, tässä yhteiskunnassa.Sanna Mikkola-Blomberg ja Vesa Kuokkanen esittävät viululla ja kitaralla Einojuhani Rautavaaran, Aulis Sallisen sekä Einar Englundin musiikkia. Esityksen ohjaa Lis Laviola, joka tuo esitykseen myös näyttämöllisiä ulottuvuuksia. Ajankohta 25.3.2017 klo 16.

Molemmissa esityksissä on väliaika, jolloin yleisö saa nauttia kahvista ja suupaloista 5 euron pääsymaksua vastaan.

 

11.09.2017Syyskausi jatkuu Kotimaisen laulumusiikin sävelin 17.9.
06.09.2017Syyskauden 2017 konserttikalenteri on ilmestynyt !
27.08.2017Syksyn konsertit alkavat / Höstens konserter börjar: to 7.9.
13.03.2017Nainen Suomessa - runoja ja musiikkia
26.04.2017Kiitos kevätkaudesta 2017 !
04.04.2017Paluu rikoslavalle 23.4.
26.03.2017BEST OF ROMANTIC SONGS
20.02.2017Nainen Suomessa - runoja ja musiikkia
02.02.2017Barokkimusiikkia helmikuussa viola da gamballa ja cembalolla
02.02.2017Samikuubas tarjoilee maailmanmusiikkia 12.2.

Siirry arkistoon »